Echipa de fotbal a Universității din Oradea s-a constituit cu studenți, pentru studenți și comunitate, din dorința de a da continuitate fotbalului studențesc în centrul universitar de pe Crișul Repede (perioadei Știința Oradea, 1964-1971) și de a reprezenta cu mândrie Universitatea din Oradea. S-a născut și a devenit realitate datorită gândului curat al celor ce i-au dat viață și ne dorim să fie, fără modestie, prin fapte, cea mai frumoasă și respectată grupare sportivă existentă pe harta sportului cu balonul rotund din nord-vestul României și nu numai.


Frumusețea și tinerețea echipei sunt atuuri date de vârsta componenților acesteia, în majoritate, la limita ”majoratului” (18-20 ani). Parteneriatul cu L.P.S. Bihorul (director Dan Matei), instituție ce asigură echipa de juniori, este un alt argument în favoarea motoului echipei: ”Educația dă sens vieții, iar sportul o fortifică”. Onoarea, respectul și profesionalismul sunt atribute ce ne dorim să întregească profilul studentului sportiv al FCUO. (https://fcuoradea.wixsite.com/fcuoradea).

Grație Almei Mater Varadienssis și a echipei acesteia FC Universitatea, Oradea, municipiul de pe Crișul Repede a rămas pe harta fotbalului după dispariția echipei emblemă FC Bihor în 2015. Finalul ediției recent încheiate (2017/2018) a campionatului elitei fotbalului amator bihorean (Liga 4) consemna, o situație deja intrată în obișnuință, aceea ca echipa de fotbal a studenților orădeni, FC Universitatea Oradea, să ocupe poziții în partea superioară a clasamentului.

Întodeauna printre cele mai tinere echipe, grație ideei pentru care s-a născut și a statutului acesteia de a avea în componență doar studenți și elevi, FCUO se însufleșește an de an cu tineri studenți ”boboci”, cei mai mulți la limita vârstei dintre juniorat și seniori (18-20 ani). În același timp, în fiecare an, odată cu încheierea perioadei de studenție, o parte dintre cei care au jucat sub culorile alb/bleu/azuriu se despart de echipă, însă așa cum timpul a dovedit, în cei 7 ani de existență ai FCUO, aceștia rămân atașați de echipa studențească. Înobilați profesional și sufletește, după ce au reprezentat cu cinste Universitatea din Oradea pe plan sportiv, aleg firesc calea afirmării profesionale, în majoritatea cazurilor aceea dată de specializarea absolvită.

Așa s-a întâmplat și în acest an, când o parte din studenții sportivi și-au finalizat ciclul de studii universitar trecându-și în palmaresul perioadei de studenție și experiența dobândită în familia FCUO. Le mulțumim pentru ceea ce au făcut pentru FCUO ”absolvenților”: Oros Vlad (Medicină), Giura Cozmin (Științe Economice), Pop Marian (Kinetoterapie) și Pop Sorin (Protecția mediului). În egală măsură le mulțumim și celor care au ales, corespunzător dorinței lor, ca din noul sezon să evolueze pentru alte cluburi.

Cei 7 ani de existență a FCUO ne dorim să o recomande ca reper de conduită morală, sportivă și profesională în comunitate în general și în lumea sportului în special. Treptat, echipa a devenit un centru polarizator pentru un areal ce depășește limitele Bihorului. În sprijinul acestei afirmații, este faptul că 9 tineri ex-bihoreni (18-19 ani) și-au dorit să devină studenți ai Universității din Oradea și în egală măsură să treacă testul pentru a îmbrăca tricoul echipei de fotbal FCUO. Au reușit din Carei: Pușcaș Marius și Varga Mark; din Satu Mare: Coman Cătălin, Lenghel Marius și Turbuț Darius; din Ulmeni-MM: Szabo Lorans; din Sighetu Marmației: Moșkola Krisztian; din Jibou: Birta Răzvan și din Deva: Ungureanu Lucian. În egală măsură, tinereții și entuziasmului celor amintiți, s-a adăugat experiența unui jucător emblematic pentru fotbalul românesc, Zeno Bundea (masterand), care a decis să îmbrace în acest sezon tricoul FCUO (după ce a mai fost jucător și la alte echipe studențești ca U Cluj și U Craiova, dar și de renume: Rapid București (campioană), Zenit Sankt Petersburg etc, precum și la echipa națională a României). Au rămas coechipieri și pentru sezonul actual: Dragoș Săvescu și Cacioara Tudor (portari), Bulz Codruț, Jurcă Dan, Gavrilaș Teodor, Ferik Andrei, Pop Vlad, Bocioc Marius, Tegzeș Sorin, Baran Robert, Ilieș Alexandru B., Boneta Ovidiu, Suwan Iemad, Pătrașcu Nicolae, Iordachi Roman și Șandra Mihai, jucători de câmp. Experiența și profesionalismul celor doi profesori antrenori ai echipei de seniori Stance Lucian (principal) și Bulz Codruț (secund) ne îndreptățesc să sperăm că pe parcursul noului sezon competițional, noi tineri ”absolvenți” vor păși pe drumul vieții înobilați cu profesionalism, caracter și onoare.

Asemenea altor centre universitare (Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Galați, București, Petroșani) administrația Universității din Oradea are meritul de a susține echipa de fotbal, fapt ce plasează centrul universitar Oradea pe harta fotbalului românesc încă din 2011.

Anul Centenarului a adus alături de echipă nu mai puțin de 114 membri susținători (până în prezent; https://fcuoradea.wixsite.com/fcuoradea), și grație acestora, studenții sportivi pot să-și desfășoare în condiții din ce în ce mai bune activitatea sportivă. Le mulțumim din suflet.

În plină vacanță, managementul ASFCUO este asigurat de o adevărată echipă, cu sufletul, material, financiar și voluntar, formată din: Alexandru Ilieș, Ștefan Baias, Sorin Buhaș, Florin Măduța și Mariana Beleneși. Alături de echipă, încă de la constituire este și prof Gheorghe Dumitrescu.

Atașamentul acestor tineri studenți față de culorile Universității și a FC Universitatea din Oradea rezultă și din faptul că în plină vacanță, ei au decis ca începând cu 1 August, chiar dacă cei mai mulți nu sunt orădeni, să participe la activitățile de pregătire și la partidele oficiale ce au debutat pe 19 August, 2018. Apreciem efortul și sacrificiul lor pentru culorile alb/bleu/azuriu.

Vivat FC Universitatea Oradea !