După reveneirea la o stare de normalitate conform ultimei decizii a Comitetului Executiv (12.03.2023) prin care performanța sportivă primează, sâmbătă, 18 martie 2023, ora 11.00, cele 8 echipe calificate vor da starul în play-off cu jocurile primei etape, după cum uremază (https://www.frf-ajf.ro/bihor/competitii-fotbal/liga-4-play-off-11700):

Diosig-terenul comunal:           CS Diosig Bihardioszeg – FC Universitatea Oradea

Ștei -terenul Minerul:               CS Bihorul Beiuș – ACS Oșorhei

Săcuieni-terenul orășenesc:      ACS Szekelyhidi Sasok-Vulturii din Săcuieni – CSC Crișul Sântandrei

Salonta - Stadionul municipal: CS Olimpia Municipal Salonta – CS Foresta Tileagd

FC Universitatea Oradea va evolua în deplasare, pe terenul uneia dintre pretendentele la câștigarea titlului județean, CS Diosig Bihardioszeg (președinte Sabău Constantin). Jocul se va desfășura pe terenul comunal din localitatea reședință a comunei, satul Diosig. Este una dintre comunele cu tradiție în fotbalul bihorean, având constant o echipă reprezentativă, indiferent de numele clubului. Cea mai bună performanță a fost consemnată în dreptul clubului Recolta Diosig, în 19 februarie 1978,  prin accederea în faza șaisprezecimilor de finală ale Cupei României, echipa oaspete fiind divizionara A, Farul Constanța (rezultat 0-6)[i]

”Comuna Diosig este situată în partea de nord-vest a Județului Bihor, la frontiera cu Ungaria, cu un profil economic dominant agricol, cu centrul reședință în satul Diosig, atestat documentar în anul 1278,. Teritoriul comunei, cu o suprafață de 93,14kmp, este traversat de două importante axe de circulație ce leagă Oradea de Satu Mare: drumul european E671 (Dn19) și calea ferată Oradea-Satu Mare. Amplasată în frumoasă zonă etnografică a Văii ierului, cu un relief comunei este unul dominant de câmpie (o importantă zonă agricolă) în partea vestică, dar și dealuri joase renumite prin livezile de pomi fructiferi și viță de vie în partea estică. Ierul, afluent al Barcăului, este cea mai importantă arteră hidrografică ce strabate teritoriul comunei de la nord la sud. Pe ansamblu, teritoriul comunei se suprapune sub aspect geografic peste zona de contact a Câmpiei și Dealurilor de Vest, fapt ce se reflectă și în climatul blând și vegetația specifică silvostepei. Demografic este una dintre marile comune ale județului cu o populație de 7.156 locuitori (2020)[ii] distribuiți în două localități: satul reședință Diosig (6.869 locuitori) și satul ianca (287 locuitori). Din puncte de vedere etnic, maghiarii reprezintă 48,97%, românii 25,79%, romii 22,66% etc iar sub aspect confesional. Reformați 52,75%, ortodocși 20,31%,, romano-catolici 11%, penticostali 5% etc[iii]. Cele mai importante obiective turistice sunt: castelul Zichy, biserica reformată, biserica romano-catolică, busutul lui Kosuth Lajos, numeroase pivnițe vechi, două lacuri de acumulare și manifestri tradiționale ca balul strugurilor, zilele comunei, etc.

Comuna dispune de un teren de fotbal cu cca 300 locuri în tribune, situat în satul reședință unde echipa fanion își defășoară jocurile de acasă (foto). De asemenea, în comună activează și clubul Phoenix Diosig, cu activitate exclusiv juvenilă.

Cele două echipe vin din serii diferite ale sezonului regular, echipa din Diosig fiind câștigătoarea seriei nord, fiind neînvinsă, cu 8 victorii și două egaluri din 10 jocuri disputate în sezonul regulatIV. Echipa din Diosig, pregătită de experimentatul antrenor Gheorghe Silaghi, unul dintre foștii jucători emblematici ai clubului FC Bihor, dispune de un lot valoros, cu mulții jucători experimentați (Moisi S, Micaș, Pop M etc), o parte evoluând și în ligile superioare ale fotbalului profesionist. FC Universitatea Oradea a ocupat cea de-a patra poziție de play-off din seria sud, din cele 9 jocuri disputate totalizând 6 victorii și 3 înfrângeri[i], cu un lot tânăr și omogen.

[i] https://www.frf-ajf.ro/bihor/competitii-fotbal/liga-4-seria-2-sud-11004/clasament

[i] https://www.bihon.ro/sport-local/41-de-ani-de-la-duelul-cu-farul-din-cupa-romaniei-38125/

[ii] https://bihor.insse.ro/wp-content/uploads/2020/05/Populatia-BH-la-1-ianuarie-2020.pdf

[iii] https://www.diosig.ro/, https://ro.wikipedia.org/wiki/Diosig,_Bihor, 2023; http://www.recensamantromania.ro/rezultate-2/